t Brughoes voor de vergeten boodschappen en brood

Tynaarlo – Vorige week woensdag werd ’t Brughoes nieuwe stijl geopend. Niemand minder dan Ron Jans verrichtte de aftrap, terwijl wethouder Henk Berends het openingswoord deed.

“Alie Koops heeft de naam bedacht”, vertelt vrijwilliger van het eerste uur, Augustinus de Jonge, tevens voorzitter van de kersverse Stichting ‘t Brughoes . “Brug is Drents voor brood. Het was mevrouw van der Heide van Promens Care die vond dat er meer reuring in het dorp moest komen voor mensen met een psychische beperking. Ze ging met haar man aan de slag. Het idee van een winkeltje was afkomstig van De Deel in Assen. Maar de verkoop was aanvankelijk niet succesvol. Tot Alie Patrick Harms in de arm nam. Toen verliep de verkoop stukken beter, doordat het brood van betere kwaliteit was. Het Brughoes-brood is alleen in dit winkeltje te koop. Tot vorig jaar was het een organisatie van Promens Care, die door bezuinigingen de tak afstootte ). En dat was tegen mijn zere been. Ik ben er vanaf het begin bij betrokken. Maar er gloort weer hoop. Na een gesprek met Hetse de Vries en Annelike Brinkman kwamen we op het idee om er een stichting van te maken. Op 1 juli was de overdracht. Ik noem het altijd het winkeltje van de vergeten boodschap. Het handige adres voor dagelijkse spullen als koffie, thee, limonade, suiker, meel, enz. Het is tevens toeristisch informatiepunt (TIP). De winstmarge zit in het brood. ’t Brughoes wordt gerund door tien mensen die een geestelijke of psychische beperking hebben. Het is een dagbestedingproject. Het is een sociaal gebeuren. Voor deze mensen is het mooie invulling van de dag. Een van de medewerkers was altijd heel bescheiden. Maar door de winkel is deze persoon groot geworden. Ze schreef daarom een brief: “Ik sta mensen te woord. Ik heb weer een doel in mijn leven. Daar doe je het voor. Het brood wordt overigens gekocht bij Patrick Harms. ‘Brood van gisteren’ wordt verkocht met 30 procent korting, Wat dan nog overblijft gaat naar de Voedselbank. Hoe sociaal ook, lang niet alle inwoners lopen echt warm voor ’t Brughoes. “Tien procent van de inwoners komt hier. Dus als je nu vraagt of het dorp ’t Brughoes draagt, dan is het antwoord nee. De grote supermarkten die alles verkopen is de doodsteek. Het komt ook door de gemakzucht van de mensen. In 1970 hadden we in Tynaarlo nog drie winkels. De melkboer, schilder en tijdschriftenhandelaar, zijn allen verdwenen. De A& O winkel is ook weg. Zonde, zeggen mensen dan. Maar diezelfde mensen gaan voor hun boodschappen wel naar Assen. Het dorp bloedt daardoor dood. De Jonge hoopt dat het dorp met ’t Brughoes weer tot leven komt. Er is in ieder geval alles aan gedaan. Naast reclamemaken werd Ron Jans gevraagd. Toen we hem vroegen voor de opening zei hij meteen ja. Hij vroeg alleen hoe laat. Jans draagt dit een warm hart toe. Hij komt wekelijks. En dan gaan de medewerkers steevast de dialoog aan. Hij vindt dit schitterend. Jans doet de boodschappen ook altijd in het dorp. Ik hoop dat veel mensen dit ook gaan doen”. Goed voorbeeld doet volgen?

’t Brughoes is geopend van maandag – vanaf heden ook op maandagmorgen- tot en met zaterdag. Mensen kunnen ook een bestelling plaatsen, tot een dag van te voren. De boodschappen kunnen ook thuis bezorgd worden, tegen een kleine vergoeding.

Bron: www.vriezer-post.nl 08-07-2015

Ik hoop dat veel mensen het goede voorbeeld van Ron Jans volgen

Eén gedachte over “Ik hoop dat veel mensen het goede voorbeeld van Ron Jans volgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *