Als je door de Dorpsstraat van Tynaarlo rijdt, kun je de gele luifel van ’t Brughoes bijna niet missen. Op het eerste gezicht een Warme Bakker, waar je terecht kunt voor heerlijk vers brood. En in de zomer voor een kopje koffie of thee met wat lekkers op het terras. Maar achter die gele luifel gaat een wereld schuil. Niet alleen omdat je er veel meer kunt kopen dan brood en lekkers, maar vooral omdat het winkelpersoneel bestaat uit mensen met een psychische of verstandelijke beperking. Er zijn tien medewerkers aan de slag bij ’t Brughoes en er worden op dit moment nog twee nieuwe medewerkers ingewerkt. Zij worden begeleid door één professional en tien vrijwilligers.

’t Brughoes is nu nog een van de dagbestedingslocaties van Promens Care. Promens Care helpt mensen met een beperking om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Bij een normaal leven hoort werken, een baan. ’t Brughoes is één van de plekken waar mensen met een beperking onder begeleiding kunnen werken. Maar daar komt verandering in, want Promens Care kan het niet meer betalen. ‘Het is een kaalslag in de geestelijke gezondheidszorg,’ zegt Juul Postema, de enige professional in ’t Brughoes, in dienst van Promens Care. ‘Vroeger mocht dagbesteding wat kosten, maar nu wordt het wegbezuinigd.’

’t Brughoes

  Op de foto: Augustinus de Jonge en Catharien Damhuis

Een nieuwe stichting
Promens Care heeft ’t Brughoes ruim acht jaar geleden (december 2006) opgericht. In het begin draaide ’t Brughoes met twee professionele krachten: één voor 24 uur en één voor 32 uur. Toen de medewerker van die 32 uur met pensioen ging, kwam daar geen professionele kracht voor terug, maar wel een tiental vrijwilligers. Toen Promens Care aankondigde dat zij ’t Brughoes wilde afstoten, staken die vrijwilligers de koppen bij elkaar. Een paar weken geleden, op 1 maart om precies te zijn, hebben zij de Stichting ’t Brughoes opgericht. Zij gaan hun uiterste best doen om ’t Brughoes voor eigen rekening in stand te houden.

Wie zal dat betalen?
De ene professionele kracht blijft voor 24 uur in dienst van Promens Care, maar komt nu op detacheringsbasis bij ’t Brughoes. Hoe dat betaald wordt? Annelike Brinkman, vrijwilliger, vertelt: ‘We kunnen straks goedkoper werken, omdat de overhead van Promens Care er dan niet meer is. Verder hebben we natuurlijk inkomsten uit de verkoop; daar zit een marge van ongeveer 30% op. En we rekenen erop dat we, net als nu Promens Care, per medewerker een vergoeding krijgen van de zorgaanbieder, de gemeente Tynaarlo’. Augustinus de Jonge, vrijwilliger, vult aan: ‘Voor het vervoer van de medewerkers hebben we een busje nodig. Dat busje hebben we voor € 1,- over kunnen nemen van Promens Care. En garage Hazenberg uit Vries neemt het onderhoud voor haar rekening!! We doen ons best om in de toekomst nog meer sponsors en fondsen werven.’

Klandizie
Wekelijks komen er zo’n 225 klanten in de winkel. Dat is ongeveer 10% van de inwoners van Tynaarlo, het dorp. ‘We zijn toch vooral een winkel voor de ‘vergeten boodschap’, een pak koffie, een flesje koffiemelk’, zegt Augustinus. ‘Mensen denken al gauw dat we duurder zijn dan gewone supermarkten. Maar ze vergeten de reiskosten; als je naar Vries zou rijden voor die ene boodschap, dan ben je wel 80 cent extra kwijt.’ Reclame maken helpt trouwens wel: ‘Tijdens de jaarvergadering van Dorpsbelangen heb ik verteld wat we hier doen en dat konden we meteen merken aan het aantal klanten die week.’ De winkel vervult ook een sociale functie binnen het dorp. Vooral oudere mensen vinden het prettig om er boodschappen te doen. De medewerkers van ’t Brughoes hebben alle tijd voor hen en maken heel graag een praatje.

Wat is er te koop?
’t Brughoes koopt het brood in bij Bakker Patrick Harms uit Vries. Kwaliteit dus! De houdbare kruidenierswaren komen van de Emté, de Sligro en de Makro. Ook kun je er de boeken van Mies van Hout kopen, de bekende kinderboekenillustrator die in Tynaarlo woont. En ze zijn een TIP, een toeristisch informatiepunt. Ook die functie vervullen de medewerkers met veel enthousiasme.

Vrijwilligers
Tien vrijwilligers zijn er actief bij ’t Brughoes. Wat ze doen? ‘De medewerkers bijstaan met de handen op de rug’. Met andere woorden: de medewerkers zoveel mogelijk zelf laten doen. Maar ook wel helpen met broodjes inpakken, bestellingen klaarmaken, de kas opmaken, enzovoort. Veel meer vrijwilligers heeft ’t Brughoes op dit moment ook niet nodig, omdat het niet prettig is als de medewerkers steeds met verschillende vrijwilligers te maken hebben.

Plannen voor de toekomst
De vrijwilligers zitten boordevol energie. Ze zijn niet alleen van plan om ’t Brughoes in stand te houden, maar ze willen de activiteiten nog verder uitbreiden. ‘Het terras groter maken, misschien samenwerken met mini-camping ’t Groene Veld in Tynaarlo, waar ze ook met mensen met een beperking werken en we willen een bezorgdienst oprichten,’ vertellen Annelike en Augustinus enthousiast.

Bron: www.tynaarloo.nl 13-04-2015

’t Brughoes in Tynaarlo in nieuwe (vrijwillige) handen

Eén gedachte over “’t Brughoes in Tynaarlo in nieuwe (vrijwillige) handen

  • februari 28, 2017 om 9:01 am
    Permalink

    Vermelden dat er een nieuwe andere bakker het brood levert nl haafs uit haren een van de weinige meesterbakkers in nederland
    Hartstikke lekker en dichtbij

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *